loading...

24 Temmuz 2015 Cuma

Kalıp Çıkarma


Hazır kalıplarda kalıp çıkartmak
Piyasada bulunan paff ve müller kalıplar en çok kullanılan kalıplardandır. Bu kalıpların ölçü alma tekniklerini öğrenerek kalıp çıkartmak kolaylıksağlayacaktır. Kalıpların ölçü kontrolü muhakkakyapılmalıdır.
 
Biçki sistemi ile kalıp çıkartmak
Bire bir büyük kalıplarda mezura ve cetvel kullanımıyla kalıp çıkartılır. Uygun eşel kullanılarak da küçültülmüş haliyle kalıp çıkartılır.
 
Mülaj (Moulage) ya da drapaj (draper) yöntemiyle kalıp çıkartmak
Değişik model özelliği taşıyan (drapeli, asimetrik, kuplu büzgülü) canlı yada cansız manken üzerinde yapılan bir çalışmadır. Kâğıtla çalışıldığı gibi ince bir kumaşla da çalışılır.
 
Pratik yöntemle kalıp çıkartmak
Malzeme israfına sebep olur. Ölçülere göre temelden alıp çıkarmak her açıdan daha uygundur. (Zamandan, malzemeden, iş gücünden tasarruf sağlar.)
 
Hazır giyim üzerinden kalıp çıkartmak
Tercih edilen giysi dikiş yerlerinden sökülür, ayrılan parçalar ütülenir. Parçalar d.b.i. yönünde yayılarak üzerine mülaj kağıdı koyularak, cetvel ve mezüryardımıyla ölçü kontrolü yapılarak, gerekli dikiş payları verilir, kontürleri atılırve şablonu hazırlanır. (Bu sistemle kalıp elde etmek genellikle ülkemizde deri giyiminde kullanılır.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder