loading...

15 Mayıs 2011 Pazar

ELDE VE BİLGİSAYARDA KALIP YAPMANIN AVANTAJ VE DEZAVANTAJLARI NE

Elbette her ikisinin de avantaj ve dezavantajları var.



Karşılaştırma yaparsak;


Elde kalıp yapmak :


Dezavantajları, daha çok yer kaplar, daha uzun zaman alır, daha çok malzeme gerektirir, görüntü kirliliği oluşturabilir, el ve kolların giysilerin daha çabuk kirlenmesine neden olur, bedenen daha yorucudur, bir kalıbı çoğaltmak için tekrar kopya almak gerekiyor, kalıpların


muhafazası zordur. Bunlar elde kalıp yapmanın dezavantajları.Sürekli eğilerek yapıldığı için boyun ağrılarına neden olabilir.


Avantajları ise, dikkat isteyen iştir evet, ancak bilgisayarda çalışmaya göre dikkat açısından daha az yorucudur. Çünkü kalıpların boyutları daha büyüktür ve bir çok ayrıntı daha kolay


fark edilebilir.


Kalıpların formu somut olarak ve birebir ölçüleriyle görülebilir.


Çalışırken, üzerine not alınabilir, renkli kalemler kullanılabilir vs.






Program kullanılarak çalışmanın dezavantajları ise; ekran küçük ve kalıplar minyatür şeklinde olduğu için hata yapma ve dikkatten kaçma olasılığı yüksektir. Bu sebeple daha çok yoğunlaşma ve dikkat ister.


Kalıplar birebir ölçülerde görülmediği için formu yakalamak biraz daha zordur. Ancak orantılı olarak küçültüldüğü için yinede görünüm bozulmaz.


Sürekli oturarak çalışıldığı için sırt ve bel ağrısı yapabilir.


Çalışma esnasında, bölünmemeyi gerektirir. Çünkü bilgisayarda kalıp çalışırken, çoğu zaman


Birçok şey akılda tutularak yapılır. Aksi halde başa dönmek veya bir önceki aşamadan başlamak gerekebilir.


Bilgisayardaki kalıplarda, sistem gereği, daha farklı durumlar vardır.. çizgiler, çizgi özellikleri, nokta karakterleri, bir takım işaretler vs..Bunlar bir çok anlama gelir ..Örneğin, gerber programında, bölük nokta tek başınayken üçgen şeklinde görünürken, hem bölük hem seri noktası ise baklava dilimi şeklinde görülür.. Ara noktalardan sistemin verdiği noktalar yuvarlak, kendi eklediklerimiz kare şeklindedir..Bunlar kendi aralarında da S ve N noktası olarak adlandırılırlar..S noktası yumuşak çizgileri, N noktası sert ve köşeli çizgileri ifade eder.


Yine kendi başına üçgen nokta seri noktasını da ifade edebilir. Bu nedenle, bölük nokta ile seri noktasın ayırt etmek için şu küçük ayrıntıya dikkat edilmelidir.bölünmüş noktanın üçgen şeklinin sivri ucu yukarı yani (+y) yönünde,seri noktasının ücgeninin sivri ucuda aşağı yani (-y) yönündedir.Bu tanımlamalar biraz karışık gelmiş olabilir. Böyle bir örneği verme sebebim, bilgisayar ne kadar daha pratik görünse de, daha farklı ayrıntılara sahiptir.


Örneğin elde uhu, makas gibi ayrıntılarla uğraşırken, bilgisayarda da noktalar vs. ile uğraşılmaktadır. Tabi bu yorucu ve zaman alıcı değil,ama çok daha dikkat gerektirici bir durumdur. Çünkü bazen öyle anlar olur ki, ancak onlarca kat büyütünce anlaşılabilecek nokta hataları olabilir. Bunu da tecrubeli operatörler anlayabilir. Bu nokta hataları, kalıbtaki çizginin


yanlış ölçülmesine neden olabilir.


Hiç programı kullanmamış olanlara bunlar ürkütücü gelmesin. Çünkü öğrendikten sonra ve sistemli düzenli ve çok dikkatli çalıştıktan sonra böyle hatalar olmaz. Hatta bu şartlar sağlanırsa, bilgisayarda daha hatasız kalıplar çıkarılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder